Interclubwedstrijden

  1. Voor de interclubwedstrijden stelt de sportleider van de VKF de kalender op. Om deze kalender juist te kunnen samenstellen,  moeten alle clubs het aantal deelnemende ploegen voor 30/6 van het lopende seizoen doorgeven aan de sportleider van de VKF.
    Het startuur op de thuisbanen moet in de ploegmededelingen opgenomen zijn.  Een verandering of wissel van de thuisbanen moet in elk geval voor 30/6 van het lopende sportseizoen aan de sportleider doorgegeven zijn.
  2. Enkel de ploegen die voor 5/9 alle nodige bijdragen hebben betaald,  zijn speelgerechtigd.  Bij deze bijdragen horen ook alle eventueel nog openstaande schulden of andere bijdragen van het vorige seizoen.
  3. De ploeg(en) van een nieuw – opgerichte club of een bijkomende ploeg(en) van een reeds bestaande club starten altijd in de laagste reeks.  Een fusie van clubs of de oprichting van een club moet in elk geval voor 30/6 van het lopende seizoen aan de sportleider gemeld worden.  Bij een fusie van clubs kan je enkel in dezelfde reeks als die waarin de vroegere ploeg(en) hebben gespeeld,  starten als alle financiële verplichtingen van de fusionerende clubs werden voldaan.  In elk geval beslist de sportcommissie van de VKF.
  4. De kalender is in speeldagen opgesteld.  De in de kalender opgenomen speeltermijnen mogen bij de naleving van de volgende mededelingen vervroegd worden.  
    1. Beide ploegen moeten de VKF- sportleider minstens 48 uur voor de nieuwe wedstrijd schriftelijk hun overeenkomst met betrekking tot een nieuwe speeltermijn op de hoogte stellen. 
    2. De opeenvolging van de speeldagen moet aangehouden worden.  Een match mag enkel vooruitgeschoven worden in de tijdspanne tussen de te verleggen match ( zoals in de kalender opgenomen) en de in het speelplan opgenomen vorige speeldag.
    3. De eerste match mag niet voor 1/9 plaatsvinden.
      Enkel de VKF sportleider kan uitzonderingen toestaan.
  5. Bij niet-naleving van artikel 3.4 wordt elke niet-reglementair verzette wedstrijd voor beide ploegen als verloren genoteerd.
  6. Een speler (ster) mag per speeldag maar in één ploeg spelen. Gebeurt dit toch, dan telt enkel de eerste wedstrijd/ het eerste punt.
  7. Als een hoger geplaatste ploeg niet compleet is, dan moet deze met lager geplaatste spelers aangevuld worden.
  8. Om een snelle en correcte aanpassing van de speeltabel, “bzw” een volledige bekendmaking aan de pers/krant te waarborgen, moet de thuisploeg het ondertekende wedstrijdblad ten laatste om 10 uur ‘s avonds aan de VKF sportleider faxen of mailen.
  9. Er mogen 2 ploegen van dezelfde ploeg in dezelfde reeks en op dezelfde plaats/locatie spelen. 
  10. Het ingooien beperkt zich tot 10 worpen op elke baan, zonder specifieke voorschriften/verplichtingen, voor de eigenlijke start van de wedstrijd. De thuisploeg start op de linkse baan met zijn proefballen. Na 10 worpen wisselen beiden van baan.
    1. Bij de VKF interclubwedstrijden mag slechts één speler van een hoger geplaatste ploeg in de eerstvolgende lager geplaatste ploeg spelen. Een speler van een hoger geplaatste ploeg kan een reeks overslaan, als de eerstvolgende lager geplaatste ploeg niet in die (over te slagen) reeks speelt. Spelers van lager geplaatste ploegen mogen onbegrensd in hoger geplaatste ploegen spelen.
    2. Iedere ploeg mag slechts één speler uitwisselen, de uitgewisselde speler moet namelijk op het wedstrijdblad opgenomen worden. De gewisselde speler mag op dezelfde speeldag niet meer opgesteld worden. Wordt hij echter op een wedstrijdblad opgenomen, maar niet ingezet, dan mag hij voor die speeldag met aanmerking van artikel 4.4 in een andere ploeg opgesteld worden.
    3. Een gekwetste speler krijgt een éénmalige behandelingspauze van maximum 15 minuten. Kan hij na deze pauze niet verder spelen, dan mag hij enkel vervangen worden door de reservespeler.
  11. Jeugd tot 14 jaar mag ook met 14er ballen spelen.
    Jeugd vanaf 14 jaar moet met 16er ballen spelen.
    De bijzondere regeling “doorloper” geldt enkel bij het spel met de 14er ballen.
    Alle clubs moeten ervoor zorgen dat minstens 2 14er ballen per baan voorhanden zijn.  
  12. Alle wedstrijden staren stipt op tijd.
    • Op het tijdstip dat opgenomen is in de kalender
    • Op de volgens 3.4 vastgelegde termijn
  13. Een vertraging door een hogere kracht (onvoorziene omstandigheid) vb ongeval … moet zo snel mogelijk aan de verantwoordelijken meegedeeld worden. Deze hogere kracht of onvoorziene omstandigheid moet door de nodige (geldige) bewijzen aangetoond worden en bezorgd aan de Sportleider. Is de match, in samenspraak met de tegenpartij, nog dezelfde dag mogelijk, dan wordt deze uitgevoerd. Deze overeenkomst moet op het wedstrijdblad als aangenomen genoteerd worden. Is het niet meer mogelijk om de match op dezelfde dag te laten doorgaan, dan wordt er een inhaalmatch door de Sportraad vastgelegd.
  14. De niet opgedaagde ploeg of een ploeg die uit minder dan 3 spelers bestaat, krijgt een boete van 35,00 euro. Indien er een grondige reden is, dan kan deze boete door de Sportraad verminderd of kwijtgescholden worden. De door de Sportcommissie vastgelegde boete moet op korte termijn betaald worden. Gebeurd dit niet, dan wordt de betrokken ploeg of club voor de volgende speeldag geweerd.
  15. Een ploeg die niet op het afgesproken tijdstip of met minder dan 3 spelers komt opdagen, krijgt 0 punten. De aanwezige ploeg krijgt het volledige puntentotaal.